ortopedix, ulošci, logo

Refleksologija stopala

refleksologija, znanost o refleksima

Refleksologija stopala je masaža pojedinih dijelova stopala s ciljem izravnog utjecaja na zdravlje organa u tijelu. Stopala su osim temelja našeg tijela i 'podrum' našeg bića. Refleksologija je jedan od načina borbe sa fizičkim i psihičkim posljedicama tereta koje naš organizam svakodnevno akumulira u točkama na stopalima.
Smatra se da refleksologija stopala ima tradiciju dugu 6000 godina. Raspored zona na stopalima odgovara rasporedu organa, kostiju i mišića u tijelu. Svi organi sa desne strane tijela odražavaju se na desnom stopalu, a oni s lijeve strane na lijevom stopalu.
Stimulacijom odnosno masažom pojedinih dijelova stopala izravno utječemo na zdravlje pojedinih dijelova tijela. Medicinski primijenjena refleksologija djeluje na:

 • bolove u vratnoj kralježnici, ramenima
 • bol u leđima
 • bol u koljenima
 • glavobolje
 • bol u listovima
 • grčevi u nogama
 • iscrpljenosti organizma, stres, depresija, anksiozna stanja
 • poremećaj cirkulacije, itd.


KAKO POMAŽU ORTOPEDSKI ULOŠCI PO MJERI

Pravilnim pritiskom pojedinih točaka na stopalu, odnosno refleksnom masažom stopala djelujemo na organ koji se nalazi pod određenom refleksnom točkom. No, imate li spušteno stopalo ili potpuno suprotno uzdignuto stopalo? Često vam se stvaraju žuljevi, kurje oko, petni trn ili imate hallux valgus odnosno čukalj? U svim tim slučajevima težina tijela neće biti ravnomjerno raspoređena na cijelu površinu stopala. Zbog toga se ne stimuliraju ili se pretjerano stimuliraju refleksne točke na stopalu, te se javljaju problemi i s organima u tijelu.
Cilj ortopedskih uložaka po mjeri je pravilo rasporediti teret na cijelo stopalo kako niti jedna zona ne bi bila preopterećena. Upravo tom pravilom raspodjelom težine na stopalu uključuju se i zone koje su bez uložaka u stanju mirovanja. To donosi broje blagodati za funkcioniranje organizma kao cjeline. Stoga čak i kad nemamo problem sa samim stopalima ortopedski ulošci po mjeri djeluju na refleksologiju stopala i tako donose koristi za sve organe u tijelu koji mogu biti pod teretom prevelikog pritiska.


KAKO PRITISAK NA STOPALO UTJEČE NA ZDRAVLJE

Bolovi u ramenima Metatarzalni dio smješten je neposredno ispod prstiju stopala. On je refleksna zona za rameni pojas u kojem se kod neadekvatnog pritiska javljaju napetost i bol, često se šireći na ukočenost u vratu jer se zona vratne kralježnice izravno nastavlja na zglob palca.
Masirajte metatarzalni dio i primijenite poteze pritiskanja u različitim smjerovima. Ne zaboravite da je pravilno disanje prilikom izvođenja refleksoterapije jako važno za opuštanje.
Bol i ukočenost u vratu, glavobolje Na dnu nožnog palca, nalazi se refleksna točka za vratni dio kralježnice. Kod nepravilnog poprečnog i medijalnog svoda stopala te Hallux Valgusa kao njihove izravne posljedice navedena točka ne stimulira se na pravilan način. To se može ispraviti masažom i vježbom.
Uzmite stopalo u ruke, napravite po jedan duboki udisaj i izdisaj, i usmjerite pažnju na područje palca obje noge. Pažljivom rotacijom palca, oslobađa se ukočenost u vratu. Djelotvorno je masiranje cijelog područja i donjeg zgloba palca jer na taj način potičemo opuštanje ukočenih vratnih mišića i vratnih kralježaka.
Gomilanje stresa, depresija, napetost mišića cijelog tijela Solarni pleksus je vrsta malog skladišta u kojem je pohranjen sav nagomilani stres. Točka solarnog pleksusa nalazi se u sredini gornje trećine stopala na mjestu gdje se spajaju refleksna točka dijafragme i trbuha. Kada je pritisnuta točka solarnog pleksusa, taj stres se otpušta i tijelo se obnavlja. Popravlja se raspoloženje, smanjuje depresija. Točku solarnog pleksusa je preporučljivo stimulirati laganim rotirajućim pokretima.
Problemi sa plućima i dišnim putovima Refleksna točka za dišni sustav nalazi se na gornjoj trećini stopala do prije opisane refleksne točke ramenog pojasa (mesnati dio ispod prstiju). Kada stopalo nema pravilan luk točka dišnog sustava ne stimulira se na pravilan način, te se javljaju tegobe, na primjer infekcija pluća ili dišnih putova, kašalj i sl. Pravilna stimulacija ove točke izvodi se srednje jakim pritiskom, a treba povlačiti vertikalne linije od ramenog pojasa preko solarnog pleksusa do sredine stopala.
Bol i napetost leđima Već sam položaj refleksne zone kralježnice govori nam kada te točke neće biti dobro stimulirane, a to je kada imamo ravno ili spušteno stopalo. Kralježnica se prostire se cijelom unutrašnjom stranom stopala, od palca prema peti.
Ovaj dio možete pritiskati i dlanovima, ne samo prstima, a slobodno izmasirajte vanjsku stranu donjeg zgloba palca jer je tu smješteno sedam vratnih kralježaka i u nastavku se nadovezuju leđni kralješci.
Nepravilan rad probavnog sustava Ukoliko točke probavnog sustava nisu dovoljno stimulirane usporava se i metabolizam. Rezultat su problemi sa probavom i nakupljanje viška kilograma.
Masaža točaka probavnog sustava izvodi se tako da skupite prste ruke u šaku i povlačite linije u različitim smjerovima od mesnatog luka ispod prstiju prema peti. Po cijeloj površini srednjeg dijela stopala smještene su refleksne točke različitih probavnih organa i njihovo stimuliranje pomaže ubrzavanju metabolizma i normaliziranju probave.ZNANSTVENA STUDIJA

Tema stručnog istraživanja:

PROMJENA PROTOKA KRVI U BUBREZIMA KAO POSLJEDICA REFLEKSNE TERAPIJE NA STOPALIMA MJERENA POMOĆU DOPPLEROVE SONOGRAFIJE KODIRANIM BOJAMA
Anderung der nierendurchblutung durch organassoziirte reflexzonetherapie am fuss gemussen mit farbkodierter Doppler - sonographie
Autori: Sudmeier, I., Bodner, G., Egger, I., Mur, E., Ulmer, H., and Herald, M., Universtatklinik fur Innere Medicin, Innsbruck, Austrija

REZULTATI ISTRAŽIVANJA

32 zdravih, mladih osoba bio je podijeljeno u dvije skupine. Na prvoj skupini se provodila refleksna terapija na točki za desni bubreg. U drugoj skupini se provodila refleksna terapija svih ostali točaka na stopalima. U prvoj skupini istraživanje je pokazalo znatno smanjenje otpora protoka krvi u žilama i povećanje protoka krvi u bubrezima. Ta činjenica potvrđuje hipotezu da refleksa terapija određene točke na stopalu, učinkovito povećava protok krvi kroz određeni organ tokom terapije i tim poboljšava njegov rad. Iste pozitivne učinke, kao na unutarnje organe tijela, refleksna terapija ima na kompletan organizam.

PROVEDBA STRUČNOG ISTRAŽIVANJA

 • Vrsta istraživanja:Ciljano odabrana skupina zdravih, mladih osoba, dvostruko slijepo istraživanje, kliničko ispitivanje.
 • Činjenice:Svaki unutarnji organ u tijelu ima svoju reprezentativnu refleksnu točku na stopalu.
 • Ciljevi istraživanja: Dokazati vezu između stimulacije reprezentativne refleksne točke bubrega na stopalu i poboljšanja cirkulacije krvi u bubrezima.
 • Metode istraživanja: U istraživanje je uključeno 32 zdravih, mladih osoba podijeljenih u dvije skupine. Mjerenje protoka krvi bile su izvršene pomoću Dopplerove sonografije kodiranim bojama.

* Stručne i znanstvene studije provedene su na brojnim medicinskim institutima i sveučilištima diljem svijeta, te su neovisne i vjerodostojne. Izradili su ih istaknuti stručnjaci iz područja ortopedije, podologije, fizijatrije i sličnih struka. U ovom pregledu spomenute su samo neke koje su vezane uz najčešće deformacije stopala, dok ih postoji puno više. Sve zajedno čine objektivnu sliku o ortopedskim ulošcima kao izuzetno uvaženom medicinskom pomagalu.