ortopedix, ulošci, logo

Petni trn

bol, ortopedix, stopalo, peta, individualno, ortopedski, ulošci, riješenje, operacija, kost, kalcij, plantarna, fascija, amortizacija, opterećenje, tkivo, ljekarna, ortoped, anatomija, kosti, ligament, stres, stajanje, bolest, prsti, noge, obuća, težina, kvalitetni, mekani, tanki, individualni, posebni, po, mjeri

 

Petni trn je veoma česta bolest stopala kod mnogih ljudi. Bol se najčešće pojavljuje tijekom prvih koraka u jutarnjim satima. Petni trn se pojavljuje kao oštra probadajuća bol, najčešće na području pete.

Pojava petnog trna

Petni trn prouzročen je nakupljanjem kalcija na kosti pete. Petni trn sam po sebi ne uzrokuje nikakvu bol već upaljeno tkivo oko njega. Petni trn uzrokuje upala plantarne fascije. To je ligamentarna struktura koja se nalazi na donjem dijelu stopala i proteže se od pete do prstiju, a njezina osnovna uloga je održavanje svodova stopala i amortizacija tijekom hoda. Čimbenici kao što su stres, prekomjerna težina, starost i nepravilno opterećenje stopala mogu uzrokovati kroničnu upalu i iritaciju plantarne fascije zbog čega dolazi do nakupljanja kalcija. Taj kalcij iritira tkivo i živce te tako stvara nesnošljivu bol.

Kako se riješiti petnog trna

Poteškoće uzrokovane petnim trnom mogu se ublažiti sljedećim ne kirurškim metodama:

  • Izbjegavati prekomjerno opterećenje stopala (dugo stajanje, hodanje, sport)
  • Primjena leda 5 min na mjestu upale
  • Vježbe istezanja

ORTOPEDIX ulošci najučinkovitija je metoda kada se nosi u cijelom nizu obuće. Smanjite pritisak na plantarnu fasciju i dovedite vaše stopalo u pravilan položaj kako bi se težina tijela podnosila na što kvalitetniji i stabilniji način.

 


ZNANSTVENA STUDIJA

Tema stručnog istraživanja:

KOMPARATIVNA STUDIJA UZORAKA PRITISKA NA STOPALIMA IZMEĐU ORTOPEDSKIH ULOŽAKA PO MJERI, ANATOMSKIH ULOŽAKA, JASTUČIĆA ZA PETU I RAVNIH ULOŽAKA U BOLESNIKA S KRONIČNIM PLANTARNIM FASCITISOM
Comparative trial of the foot pressure patterns between corrective orthotics, formthotics, bone spur pads and flat insoles in patients with plantar fasciitis
Autori: Chia KK, Suresh S, Kuah A, Ong JL, Phua JM, Seah AL, Depatment of Sports Medicine, Changi General Hospital, Singapore

REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Rezultati istraživanja su dokazali da je pritisak na stopalo, koje nije bilo poduprto pomagalima, viši i da je težina tjela neravnomjereno raspoređena na površini stopala. Pritisk na petu smanjuje se nošnjenjem ortopedskih uložaka. Ortopedski uložak po mjeri minimalizira najvišu točku opterećenja na obje strane petnog područja stopala, dok jastučič za petu povećava najvišu točku opterečenja u predjelu pete. Ortopedski ulošci po mjeri su jedino pomagalo koje učinkovito, ravnomjerno raspoređuje pritiske na petnom području stopala. Jastučići za petu pokazali se se neučinkoviti u smanjenju pritisaka na stražnji dio stopala. Ortopedski ulošci po mjeri značajno smanjuju pritisak na stražnji, petni dio stopala.

PROVEDBA STRUČNOG ISTRAŽIVANJA

  • Vrsta istraživanja: Komparativna studija na tercijalnom medicinskom institutu.
  • Činjenice:Bolna deformacija, radi se o upali širokog ligamenta (plantarne fascije). Može se pojaviti i kalcinacija na narastištu plantarne fascije (petni trn), najčešče je bol najjača ujutro, kod jače upale može trajati i čitav dan.
  • Ciljevi istraživanja: Komparativno istražiti razlike u učinkovitosti između ravnih uložaka, uložaka po mjeri, anatomskih uložaka te jastučića za petu kod sprečavanja pritiska na stopalo u osoba s plantarnim fascitisom.
  • Metode istraživanja: Istraživanje je uključivalo 30 osoba s jednostranom plantarnom fascijom u dobi od 20 do 65 godina. Istraživanje je provedeno na sportskoj medicinskoj klinici pomoću senzorske ploče na bosu nogu te pomoću pomagala i obuće.
 

* Stručne i znanstvene studije provedene su na brojnim medicinskim institutima i sveučilištima diljem svijeta, te su neovisne i vjerodostojne. Izradili su ih istaknuti stručnjaci iz područja ortopedije, podologije, fizijatrije i sličnih struka. U ovom pregledu spomenute su samo neke koje su vezane uz najčešče deformacije stopala, dok ih postoji puno više. Sve zajedno čine objektivnu sliku o ortopedskim ulošcima kao izuzetno uvaženom medicinskom pomagalu.