ortopedix, ulošci, logo

Često postavljana pitanja

 

1. KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU ANATOMSKOG I ORTOPEDSKOG ULOŠKA?

Anatomski uložak nije izrađen individualno za svako stopalo već serijski i univerzalno. Kao takav nema pravu funkciju i ne može pomoći u pravilnom hodanju. Ortopedski ulošci izrađuju se po mjeri, u izradu je uključen ortoped koji pregledava svaki otisak. Danas su ortopedski ulošci namijenjeni svima onima koji se žele osjećati ugodno na svojim nogama i na najjednostavniji i najefikasniji način postići trenutno poboljjšanje udobnosti obuće, pravilno držanje i pravilan način hodanja. Polako, ali sigurno ortopedski ulošci postaju sinonim brige za stopala i potrebni su svakoj osobi.

 

2. U KOJIM SE SLUČAJEVIMA PREPORUČUJE NOŠENJE ORTOPEDSKIH ULOŽAKA?

Ortopedski ulošci po mjeri najčešće se povezuju sa ravnim i spuštenim stopalima, ali to je samo jedan od niza razloga zbog kojih se preporučuju. Grčevi u nogama, umorne i bolne noge, žuljevi, natisci i zadebljanja kože, bolovi u vratu, leđima, koljenima, uporne glavobolje, sve su to nelagode koje nošenje ortopedskih uložaka može ublažiti ili čak posve ukloniti. Osobama koje se rekreativno ili aktivno bave sportom te osobama koje puno vremena provode na nogama ortopedski ulošci po mjeri mogu umanjiti stres na meke strukture poput hrskavice, ligamenata i tetiva, čak i kad su njihova stopala 'idealnog oblika'. S obzirom da se danas izuzetno rijetko hoda bos po mekim podlogama (trava, zemlja, pijesak) i uglavnom se koriste tvrde podloge (asfalt, pločice, parket) nošenje ortopedskih uložaka se preporučuje svakoj osobi. Međutim kod određenih stanja kao što su: bolovi u peti, bolovi u prednjem dijelu stopala, petni trn, hallux valgus, metatarzalgija i Mortonov sindrom obavezno je nošenje ortopedskih uložaka.

 

3. KAKO ORTOPEDSKI ULOŠCI POMAŽU?

Ortopedski uložak je izrađen na takav način da ispravlja oblik stopala. Tijekom nošenja ortopedskog uloška, stopalo zauzima onaj položaj koji mu diktira uložak sa svojim korektivnim elementima. Dakle, nošenjem ortopedskih uložaka postižemo da kralježnica, zglobovi te ostali dijelovi tijela zaduženi za kretanje ne budu previše opterećeni jer se težina tijela pravilno i ravnomjerno prenosi u stopala.

 

4. POMAŽU LI ORTOPEDSKI ULOŠCI KOD ČUKLJEVA (HALLUX VALGUS)?

Čukalj ima više uzroka, a najčešći su kriva opterećenost stopala i nošenje preuske obuće. Od ostalih uzroka često se navode gentska predispozicija osobe te bolesti kao što su reuma ili artritis. Kako bi usporili njegov razvoj i spriječili ga, treba reagirati na vrijeme. Nošenjem ortopedskih uložaka i izvođenjem vježbi za stopala, kao i pravilnim odabirom obuće možemo spriječiti daljnje formiranje halluxa te ublažiti bol koja se pojavljuje. Što prije preventivno, što kasnije terapeutski.

 

5. ZAŠTO MEKANI ULOŠCI NISU MJERILO UČINKOVITOSTI?

Sama mekoća uloška neće ispraviti deformaciju stopala, niti će ukloniti bolove u kritičnim točkama tijela. Obilik ortopedskog uloška, te elementi koji se izrađuju i postavljaju na odgovarajuća mjesta su presudni za njegovu medicinsku učinkovitost. U slučajevima kada osoba ima krajnje stupnjeve opterećenja ili dijabetičko stopalo, bilo bi dobro da izabere mekaniji model ortopedskog uloška.

 

6. JE LI SMANJENA DEBLJINA ULOŠKA PREDNOST ILI NEDOSTATAK?

Tankoća Ortopedix uložaka njihova je najveća prednost. To su najtanji ortopedski ulošci na tržištu i kao takvi su najpogodniji za nošenje u svim vrstama obuće. Izrađuju je od iznimno kvalitetnih materijala koji dozvoljavaju minimalnu debljinu, bez opasnosti da će se uložak brzo uništiti ili izgubiti svoja medicinska svojstva. Naš glavni cilj je da ortopedski uložak ni malo ne smeta u obući te da ne zauzima previše mjesta. Cilj je da osjetite samo one dijelove uloška koji direktno utječu na korekciju stopala.

 

7. KOJI MODEL ULOŠKA IZABRATI?

U ponudi imamo tri modela ortopedskih uložaka: ACTIVE, KOŽNI i ELEGANT. Ta tri modela zadovoljavaju najrazličitije tipove obuće. Svaki model ima jednaku medicinsku učinkovitost. Jedina je razlika što su osmišljeni za nošenje u drugačijem tipu obuće. Dakle, svoj Ortopedix uložak izaberite prema vrsti obuće u kojoj ga želite nositi.

 

8. IMA LI ELEGANT ULOŽAK JEDNAKA SVOJSTVA KAO KOŽNI I ACTIVE?

Iako je model specifičan zbog svog kratkog oblika zbog čega savršeno pristaje u otvorenu obuću, on funkciju potpore i rasterećenja vrši kao i svaki drugi model Ortopedix uložaka.

 

9. ZAŠTO JE VAŽNO NAVESTI TOČAN BROJ CIPELE?

Ortopedix uložak po mjeri radi se na temelju otiska stopala u 3D Ortopedix pjeni, te odgovara broju stopala pacijenta, a ne broju cipela koje pacijent nosi. Dakle, razlog zbog kojeg je potrebno navesti broj cipele je taj što ponekad broj noge i broj cipele nisu jednaki.

 

10. ZAŠTO MI NOŠENJE ORTOPEDSKIH ULOŽAKA STVARA NELAGODU?

Kada je stopalo kroz duži vremenski period u krivom položaju, osoba se nauči na takvo stanje, nauči se krivo hodati i krivo držanje postane njenom svakodnevicom. Stavljanje ortopedskih uložaka u obuću i hodanje na istima za mišiće, ligamente, tetive i zglobove stopala predstavlja veliki šok. Odjednom se stopalo dovodi u optimalan položaj, aktiviraju se mišići koji su do tada 'odmarali' , podiže se složena struktura kostiju, zglobovi se 'tjeraju' u pravilan položaj. Sve to rezultira početnim žuljanjem i bolovima u predjelu stopala. Zato, kao i kod vježbanja, vrijeme nošenja ortopedskih uložaka treba postupno produžavati, od par sati na cijeli dan. Preporučuje se svaki dan produžiti nošenje za jedan sat. Očekivano vrijeme prilagodbe stopala novom paru ortopedskih uložaka je od 7 do 30 dana, ovisno o činjenici jeste li prije nosili ortopedske uloške, ali i o samoj vrsti i stupnju deformacije stopala. Nekim osobama vrijeme prilagodbe nije ni potrebno dok se kod nekih ta adaptacija na novi položaj stopala može odužiti.

 

11. KOJI JE ROK TRAJANJA ORTOPEDSKIH ULOŽAKA?

Najčešći rok trajanja je oko 12 mjeseci. Svakodnevnim korištenjem ortopedski ulošci se troše kao i naše cipele. Također protekom vremena mijenjaju se i naša stopala stoga se mijenja i oblik potpore koja im je potrebna kako bi se osiguralo rasterećenje stopala i zglobova. Upravo zato se istekom tog roka ulošci moraju zamijeniti novim parom napravljenom prema novom otisku.

 

12. IMAM LI PRAVO NA REKLAMACIJU?

Očekivano vriijeme prilagodbe stopala novom paru ortopedskih uložaka je od 7-30 dana, ovisno o činjenici jeste li prije nosili ortopedske uloške ali i o samoj vrsti i stupnju deformacije stopala. Nekim osobama vrijeme prilagodbe takoreći nije ni potrebno dok se kod nekih ta adaptacija na novi položaj stopala može odužiti. Ukoliko i nakon isteka tog vremena pacijent osjeća nelagodu, vrijeme za reklamaciju je između 30 i 40 dana nošenja uložaka odnosno od primitka uložaka. Reklalmacije prije i poslije tog perioda ne uvažavamo.

 

13. VRAĆANJE ULOŽAKA I POVRAT NOVCA?

Ortopedski ulošci spadaju u kategoriju proizvoda koji su napravljeni po mjeri. Članak 79. stavak 3. Zakona o potrošačima piše: "Isključenje prava na jednostrani raskid ugovora primjenjuje se kad je predmet ugovora roba koja je izrađena po specifikaciji potrošača ili koja je jasno prilagođena potrošaču." Sukladno tom zakonu ne uvažavamo jednostrani raskid ugovora o kupoprodaji i ne radimo povrat novca za naručene Ortopedix uloške po mjeri. Naime, radi se o proizvodu koji je izrađen po specifikaciji potrošača odnosno koji je jasno prilagođen svakom individualnom potrošaču, te se kao takav ne može vratiti u prodaju.

 

14. KAKO MOGU DOZNATI MJESTO I VRIJEME ODRŽAVANJA BESPLATNIH KOMPJUTERSKIH ANALIZA STOPALA?

Termini i mjesta naših besplatnih kompjuterskih analiza stopala dostupni su na našoj web stranici: http://ortopedix.hr/naruci-ulozak-ortopedix-hrvatska/kompjuterska-analiza-stopala-u-hrvatskoj Za sve ostale informacije možete nas kontaktirati na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., u inbox putem Facebooka: ortopedix.hr ili na mobitel: 0996238851 . Nastojati ćemo odgovoriti vam u najkraćem mogućem roku.