ortopedix, ulošci, logo

Žuljevi i zadebljanje kože

žulj, zadebljanje, ortopedix, tvrdo, oteklina, pediker, riješenje, zašto, kako, ortopedski, ulošci, kvalitetno, opterećenje, bolovi, bol, stopalo, noga, stopala, ljekarna, tanki, mekani, mjeri, po, analiza, bolno, gležanj, koljeno, medicinski, neugodno, ugodno, peta, palac, kost, obuća, adekvatno, posebno

Žuljevi i tvrda koža se javljaju kao posljedica trenja i prekomjernog pritiska na određene dijelove stopala. Najčešće do ovog problema dolazi na području pete i metatarzalnog dijela stopala ispod palca.

Uzrok nastanka žuljeva

Neudobna i uska obuća, ili obuća sa visokom potpeticom često mogu ubrzati formiranje žuljeva i tvrde kože. Deformacije kao što su čekićasti prsti, palčana kost, artritis također doprinose ovoj neugodnoj bolesti stopala. Najčešći uzrok je ipak, kriva opterećenost stopala. Iskrivljivanjem stopala dolazi do spuštanja uzdužnog i poprečnog svoda stopala, radi čega na tim dijelovima dolazi do pojačanog trenja i natisaka.

Kako se uspješno riješiti žuljeva i zadebljanja na koži

Žuljevi i tvrda koža mogu se odstraniti odlaskom na medicinsku pedikuru. Nošenjem ORTOPEDIX uložaka postižemo da se navedeni problem više ne javlja. Uložak koji je prilagođen svakome osobno omogućava da uzdužni i poprečni svod stopala uvijek bude formiran na odgovarajući način. Time umanjujemo pritiske i trenje na pojedinim dIjelovima stopala.ZNANSTVENA STUDIJA

Tema stručnog istraživanja:

BIOFIZIČKA SVOJSTVA ŽULJEVA - ODNOS IZMEĐU PRITISKA NA STOPALU I RAZVOJA ILI SMANJENJA ŽULJEVA
The Biophysical Properties of Plantar Callus and the relationship between pressure and Callus development and regression
Autori: Wright Cirian R.F., School of Health Sciences, University of Salford, United Kingdom

REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Dokazano je da se uporabom ortopedskih uložaka bitno smanjuje preveliki pritisak na pojedinim točkama stopala i samim tim sprječava nastanak žuljeva i zadebljanja kože.
Grupa koja se promatrala kroz 12 mjeseci uključivala je 23 osobe koje su koristile ortopedske uloške po mjeri i 67 osoba koje ih nisu upotrebljavale.
Izmjereno je značajno smanjenje pritiska (p=0,0003) sa +41% na -35% (smanjenje od 120 kPa/cm2) u grupi koja je upotrebljavala uloške, dok u grupi bez uložka nije bilo većih smanjenja pritiska na stopala.
U grupi s ulošcima 6 osoba je imalo žuljeve na početku istraživanja, a na kraju je evidentiran nestanak žuljeva kod dvije osobe. U grupi bez uložaka 7 osoba je imalo žuljeve na početku istraživanja, ali ni u jedne osobe nije evidentiran nestanak žuljeva nakon 12 mjeseci istraživanja.

PROVEDBA STRUČNOG ISTRAŽIVANJA

  • Vrsta istraživanja: doktorska disertacija
  • Činjenice: Žuljevi i zadebljanje kože su učestala pojava koja zahtijeva profesionalni tretman stručnjaka. Najčešče se pojavljuju na metatarznom predjelu i uzrukuje bolove, a u osoba s dijabetesom mogu napredovati u ulceracije.
  • Ciljevi istraživanja: Istražiti uzrokuje li pritisak na stopalo nastanak žuljeva i ima li uporaba ortopedskih uložaka (i posljedično smanjenje pritiska) utjecaj na nestanak žuljeva i zadebljanja kože na stopalima.
  • Metode istraživanja: provedba dvije komparativne studije i usporedba rezultata

*Stručne i znanstvene studije provedene su na brojnim medicinskim institutima i sveučilištima diljem svijeta te su neovisne i vjerodostojne. Izradili su ih istaknuti stručnjaci iz područja ortopedije, podologije, fizijatrije i sličnih struka. U ovom pregledu spomenute su samo neke studije vezane uz najčešče deformacije stopala, dok ih postoji puno više. Sve zajedno čine objektivnu sliku o ortopedskim ulošcima kao izuzetno uvaženom medicinskom pomagalu.