ortopedix, ulošci, logo

Dijabetičko stopalo

bol, ortopedix, dijabeticko, stopalo, peta, individualno, ortopedski, ulošci, riješenje, operacija, kost, kalcij, plantarna, fascija, amortizacija, opterećenje, tkivo, ljekarna, ortoped, anatomija, kosti, ligament, stres, stajanje, bolest, prsti, noge, obuća, težina, kvalitetni, mekani, tanki, individualni, posebni, po, mjeri

Bolujete li od dijabetesa? Onda sigurno znate za opasnost dijabetičkog stopala.
Dijabetičko stopalo je izravna posljedica šećerne bolesti i jedna od njenih najčešćih komplikacija. Znakovi za upozorenje su svakako pojava natisaka odnosno žuljeva, otok stopala ili zglobova, jako hladne noge ili stopala. Osim toga pažnju treba obratiti i kod promjena u boji stopala, bolovima u nogama za vrijeme mirovanja ili šetnje, otvorene rane bez obzira na njihovu veličinu, rane koje ne zacjeljuju te urasli nokti.

Zašto se dijabetičko stopalo javlja?

Oštećenja krvnih žila i poremećaji imunološkog sustava uzrokovani dijabetesom otežavaju zacjeljivanje rana nastalih pucanjem kože i to najčešće prilikom hodanja. Osobe koje boluju od dijabetesa zbog dijabetičkog oštećenja živaca, neuropatije, često imaju umanjen osjet boli što dodatno otežava situaciju. Iz tog razloga postoji veća mogućnost da će se natisci pojaviti te da će osobe tek onda osjetiti bol.
Vrlo je važno osjetljiva stopala osoba s dijabetesom zaštititi pravilnom njegom te kvalitetnom obućom najčešće izrađenom po mjeri i odgovarajućim ortopedskim ulošcima. Upravo zato dijabetičari čine jednu od skupina kojima ortopedski ulošci pružaju važnu podršku u borbi sa tegobama koje ih prate. Procjenjuje se da oko 85% svih amputacija zbog šećerne bolesti može pravodobnom intervencijom biti spriječeno.

Kako djeluju ortopedski ulošci po mjeri?

Nošenjem ortopedskih uložaka ublažavaju se točke prekomjernog opterećenja stopala i postiže ravnomjerna raspodjela tereta na sve dijelove stopala. Rezultat je da se jako osjetljiva koža dijabetičkog stopala čuva od natisaka, zadebljanja kože i nastajanja otvorenih rana.
Ortopedski ulošci za dijabetičare najčešće su napravljeni od mekanih, antibakterijskih i antialergijskih materijala, a posebna se važnost pridaje njihovoj prozračnosti i upijanju suvišne vlage, odnosno sprečavanju znojenja stopala.
Ortopedix ortopedski uložak Active svojim svojstvima umanjuje mogućnost pojave bakterijskih oboljenja i gljivica i svojom potporom smanjuje mogućnost pojave rana, zadebljanja kože. Pravi je saveznik u sprečavanju komplikacija kod dijabetičkog stopala. Ortopedix Active uložak po mjeri izrađuje se od antibakterijske i antialergijske pjene i zbog toga čini mekanu, a opet jaku i čvrstu potporu stopalu.
Ortopedix kožni ortopedski uložak izrađen je od kvalitetne kože, tanak, mekan i prozračan, ne potiče znojenje kože, a suvišnu vlagu upija brzo se sušeći. Na taj način osigurava da stopalo bude suho i smanjuje mogućnost pojave gljivičnih oboljenja i bakterijskih upala.
Dijabetičari moraju posebnu pažnju posvetiti svojim stopalima i nogama jer su upravo ona najčešće žrtve rana koje ne zacjeljuju. Srećom većina dijabetičara na vrijeme brine o svojim stopalima i na taj način uspijeva voditi uredan i kvalitetan život.ZNANSTVENA STUDIJA

Tema stručnog istraživanja:

UČINKOVITOST ORTOPEDSKIH ULOŽAKA PRI SPREČAVANJU NASTANKA ULKUSA KOD NEUROPATSKOG DIJABETIČKOG STOPALA
Effectiveness of insoles used for prevention of ulceration in the neuropathic diabetic foot
Autori: Paton J., Bruce G., Jones R., Stenhouse E., University of York, United Kingdom

REZULTATI STRUČNOG ISTRAŽIVANJA

Ustanovljeno je značajno smanjenje stvaranja ulkusa na stopalima u pacijenata koji su koristili ortopedske uloške po mjeri u usporedbi s pacijentima koji su koristili samo obične cipele. Učestalost recidiva ulkusa u skupini koja je 12 mjeseci upotrebljavala uloške smanjena je na 27,7%, dok je učestalost recidiva u skupini bez uložaka bila 58,3%. Istraživanje je također pokazalo smanjenje najviše točke opterećenja na stopalu za 26% nakon 6 mjeseci nošenja uložaka u usporedbi sa opterećenjima prije upotrebe uložaka. Prema autorima, ova studija dokazuje da su ortopedski ulošci po mjeri dobra prevencija u smislu sprečavanja ekstremnih pritisaka na stopalu, a time također i dobro rješenje za sprečavanje pojava ulkusa na stopalu.

PROVEDBA STRUČNOG ISTRAŽIVANJA

  • Vrsta istraživanja:Kontrolirano ispitivanje pomoću MEDLINE i CINAHL baza podataka, udružena nasumice odabrana kontrolirana istaživanja (RCT) i nekontrolirane studije.
  • Činjenice:Dijabetičko stopalo je vrlo osjetljivo za nastanak ulkusa (otvorenih rana) na područjima gdje dolazi do prevelikih ili ekstremnih pritisaka.
  • Ciljevi istraživanja: Ustanoviti mogu li ortopedski ulošci spriječiti nastanak ulkusa (otvorenih rana) na diabetičkom stopalu.
  • Metode :Istraživanje je obuhvatilo 549 ispitanika u dobi od 59,6 do 68,9 godina. Uključeni su bili pacijenti s dijabetesom tipa 1 i 2. Vrijeme trajanja dijabetesa u pacijenata je bila od 7,5 do 11,6 godina. Istraživanje se godinu dana provodilo u SAD, Italiji i Njemačkoj.