ortopedix, ulošci, logo

Spuštena i ravna stopala

stopala, stopalo, noga, spušteno, bol, bolno, koljena, mišići ligamenti, peta, luk, držanje, pravilno, rotacija, obuća, ortopedski, ulošci, anatomski, anatomija, ortopedija, ortopedix, tijelo, opterećenje, podloga, hodanje, umor, bolest, lijek, riješenje, kako, pomoć, ortoped, individualno

Spuštena ili ravna stopala su deformacija stopala zbog koje stopalo nema pravilan oblik u kojem je prisutan luk. Luk u stopalu je neophodno važan jer se sva težina koju stopala nose treba što kvalitetnije podnijeti. Upravo oblik stopala u kojem je prisutan luk je najbolji oblik jer se sva težina rasporedi jednako duž cijelog stopala. Kad stopalo prianja uz podlogu cijelom svojom površinom umjesto da postoji luk, dolazi do nepravilnog opterećenja a teret tijela se nejednako prenosi na razne dijelove stopala. Osobe koje imaju ravna ili spuštena stopala brže se umaraju, teže podnose duže hodanje ili stajanje, često se žale na bolove u koljenima i leđima.

Jednostavno riješenje za bolna, spušten stopala

Do navedenog problema najčešće dolazi zbog neodgovarajuće obuće ili nedovoljne tjelesne aktivnosti. Uzrok može biti i prekomjerna težina ili čak genetski faktor.

Ortopedix ortopedski ulošci izrađeni su prema potrebama svake osobe, stoga su rješenje za ravna ili spuštena stopala. Ortopedix uložak biti će izrađen tako da prilikom nošenja podiže dio stopala koji je spušten i da formira idealan oblik stopala u kojem ce biti prisutan luk. Na takav način, stopalo ce lakše i pravilnije preuzimati opterećenje cijelog tijela te neće dolaziti do brzog umaranja niti bolova.ZNANSTVENA STUDIJA

Tema stručnog istraživanja:

NEKIRURŠKI TRETMANI DEFORMACIJE SPUŠTENIH STOPALA U DJECE
Non-surgical interventions for flat feet in children
Autori: Whiley John, Cochrane Database of Systematic Reviews, Chichester, United Kingdom

REZULTATI ISTRAŽIVANJA

U 40 ispitanika sa spuštenim stopalima, dječjim artritisom i bolovima u stopalima, prva je studija pokazala da se je nošenjem ortopedskih uložaka značajno smanjio intenzitet boli na 1,5 od 10 mogućih bodova na vizualnoj analognoj skali (VAS). Broj djece kojima je potreban tretman smanjen je za 98% (s 2,8 na 0,2).
U drugoj skupini obuhvaćeno je 129 ispitanika u dobi od jedne do pet godina. Nošenjem ortopedskih uložaka po mjeri utvrđeno je smanjenje bolova i općenito bolji osjećaj, na osnovu subjektivnog dojma djece.

PROVEDBA STRUČNOG ISTRAŽIVANJA

  • Vrsta istraživanja:Komparativna studija istraživanja iz baze podataka CENTRAL, MEDLINE, EMBASE, CINAHL, Index of Theses and Dissertation Abstratsc, dvaju različitih neovisnih autora.
  • Činjenice:Kod djece s ravnim stopalima cijela noga počiva na površini stopala što može uzokovati bolove i promjeniti način hodanja, a to utječe na ukupnu ravnotežu kostura i može ostaviti trajne posljedice tijekom djetetova rasta.
  • Ciljevi istraživanja: Utvrditi benefite korištenja ortopedskih uložaka kod djece i postoje li kakve nuspojave nošenja uložaka u fazi odrastanja.
  • Metode istraživanja: Istraživanje je provedeno u tri znanstvena eksperimenta, na 305 ispitanika (djece). Mjerenja su vršena pomoću vizualne analogne skale (VAS), i s subskale Foot Function Index.

* Stručne i znanstvene studije provedene su na brojnim medicinskim institutima i sveučilištima diljem svijeta, te su neovisne i vjerodostojne. Izradili su ih istaknuti stručnjaci iz područja ortopedije, podologije, fizijatrije i sličnih struka. U ovom pregledu spomenute su samo neke koje su vezane uz najčešče deformacije stopala, dok ih postoji puno više. Sve zajedno čine objektivnu sliku o ortopedskim ulošcima kao izuzetno uvaženom medicinskom pomagalu.