bolovi u stopalima zbog hodanja

Ti su problemi dobro poznati osobama koje imaju sjedilački stil života, pogotovo ako mnogo vremena provode za volanom ili kompjuterom. Naziv za ovu vrstu glavobolje je cervikogena glavobolja (CG) se javlja povremeno, različitog je trajanja i jakosti, bol zahvaća uvijek istu polovicu glave.
Simptomi CG glavobolje jako nalikuju migrenskoj glavobolji i teško ih je razlikovati. Da bi se sa sigurnošću utvrdila cervikogena glavobolja, potrebno je isključiti druge oblike glavobolje, prije svega migrensku i tenzijsku, ali i druga stanja i bolesti koja mogu uzrokovati sličnu glavobolju (tumor mozga, malformacije krvnih žila i druge bolesti krvnih žila, tumore u području vrata, koštane tumore, neuralgije...). Valja imati na umu i činjenicu da se cervikogena glavobolja može javljati istodobno i s drugim oblicima glavobolje.

KADA SE JAVLJA?

Razni su uzroci bolova u ovom djelu tijela, ali jedan koji svakako značajno utječe jest krivo držanje. Glavni problem su pršljenovi u gornjem dijelu kralježnice. Ukoliko osoba nema pravilno držanje stavlja se veći pritisak na vratne pršljenove, te oni polako dolaze u takav položaj da neprestano pritišću mišiće, krvne žile i živčane završetke koji se nalaze oko njih. Posljedica su bolovi u vratu i ramenima, slaba cirkulacija, glavobolja.
Problem s glavoboljom najčešće se javlja iza 30-e godine života. To je skupina koju čini radno aktivno stanovništvo čiji posao zahtijeva opetovane kretnje i nepravilne položaje glave, vrata i ramena. Nepravilan položaj može biti i uzrok neke traume ili ozljeda vratne kralježnice (trzajna ozljeda vrata, reumatske bolesti, infekcije tumori…), degenerativne bolesti (osteoporoza, zglobnih površina kralježaka…), deformacija stopala i sl. Naime, ukoliko su stopala stabilna i preuzimaju jednaki teret tijela u svakom svom dijelu onda možemo reci da je temelj čitave kralježnice kvalitetan. To će redom utjecati na zglobove, koljena, kukove, kralježnicu te vrat i ramena. Svi ovi dijelovi kostura biti će u savršenoj ravnoteži i niti jedan dio neće nositi veći teret nego bi trebao. Upravo takvu ravnotežu postižemo Ortopedix uloškom koji je izrađen po mjeri svake osobe posebno.

NAPETOST U MIŠIĆIMA

Kada pričamo o glavobolji kojoj je uzrok napetost spomenutih mišića, lijekovi će pomoći u uklanjanju boli, ali neće ukloniti tenziju koja je stvarni uzrok glavobolje. Problem se javlja u istim pokretima i položajima kroz cijeli dan:
  • glava u prignutom položaju u dužem vremenskom periodu,
  • uzdignuta ramena (zbog položaja za računalom),
  • pogrbljen položaj u gornjem dijelu leđa,
  • aktivnosti koje zahtijevaju stalno podizanje ruku i ramena.
Mišići su cijelo vrijeme aktivni i napeti, a što je najgore oni se nalaze u položaju koji loše utječe na vratnu i prsnu kralježnicu kao i na ramena. Na ovaj način tijelo nesvjesno reagira na stresne situacije, bilo da se radi o stresu poslovnog ili privatnog porijekla. Nesvjesno se ramena podižu lagano prema gore i zatvaraju se prema naprijed.
Kada mišići rade stvaraju mliječnu kiselinu. Kada nosimo nešto teško ili kada vježbamo, prvo osjećamo bol pa pečenje, a kad nestane opterećenje bol polagano nestaje - krv odnosno krvotok otklanja mliječnu kiselinu iz mišića. Kad ne bi odmorili, stvorili bi višak mliječne kiseline, a kao posljedica toga je skraćivanje mišića i povećanje napetosti u mišićima. Kod mišića koji su stalno napeti kao što su napeti mišići ramena i vrata pri određenim položajima stvaraju se žarišne točke (trigger point). One uzrokuju bol na samom mjestu žarišne točke i referentnu bol koja se širi prema glavi.

KAKO SI POMOĆI KOD CG GLAVOBOLJE?

Preporuča se aktivnost koja traje više od 20 minuta, a kontinuiranog je karaktera. (plivanje leđnim stilom, vožnju sobnog bicikla, brzo hodanje...) Treba pripaziti na madrac i jastuk na kojem spavate i položaj tijela prilikom spavanja, kao i položaj tijela kada ste na radnom mjestu. Najnovija istraživanja pokazuju da istezanje povećava snagu i smanjuje bol. Ako potaknete cirkulaciju (što se može postići nekom aerobnom aktivnošću, masažom ili istezanjem) povećava se pritok krvi u mišiće te će se mišić više opustiti i ta krv će „isprati“ tvari koje uzrokuju bol (radi se o mliječnoj kiselini koja se nakuplja u mišićima pri određenim obrascima pokreta). Kod glavobolja uzrokovanih napetošću mišića vrata potrebno je prvo opustiti te mišiće i smanjiti njihovu opterećenost, a onda ih ojačati kako bi omogućili pravilnije držanje ( vježbe snage za mišiće koji su oslabili i popustili i doveli do nepravilne posture tijela).
Dostupne su i razne terapije kao krioterapija, struje, TENS, ultrazvuk, akupunktura itd. Što ranija i preciznija dijagnoza, smanjit će dug tijek ove bolesti, troškove njezina liječenja, te povećati kvalitetu života oboljeloga.